Xerox реализира мащабен проект за изграждане на дигитални библиотеки с пет български университета

София, 30 октомври, 2012 – Пет български университета внедриха системи за изграждане на електронни библиотеки. Проектът за дигитализиране на книги от хартиен носител е най-мащабният, реализиран до момента в България и на Балканите, и е финансиран от Европейския съюз по Оперативна програма ”Регионално развитие”.

Решенията са внедрени от дългогодишните партньори на Xerox – Колбис и Лирекс БГ. Колбис инсталира технологията в софийските Химикотехнологичен и металургичен университет, Университет по библиотекознание и информационни технологии, Университет по архитектура, строителство и геодезия. Лирекс БГ осъществява проектите във варненските Икономически университет и Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“. Системите за цифрови библиотеки са базирани на технологична платформа, разработена от Xerox.

Библиотеките на изброените университети разполагат с общ Фонд "Книги" от над 680 000 заглавия, и Фонд "Периодика" – с повече от 230 000 заглавия. В това число са редки екземпляри, уникални документи, скици, специализирана литература, множество списания, книги и експертни научни обзори, научни изследвания и проекти, учебни помагала, свързани с преподавателската дейност и др. С годините тази безценна книжнина се увеличава прогресивно и пред библиотеките стои предизвикателството тя да бъде съхранявана, организирана и читателите да получат лесен дос&
#x442;ъп до нея. Решението на Xerox помага на университетските библиотеки да променят статуквото и да изградят нова методология за съхранение на академичната памет чрез преобразуване на наличния книжен фонд в дигитална библиотека. От началото на академичната учебна година всеки от споменатите университети предлага на своите студенти и преподаватели възможността за ползване на дигитално съдържание, което непрекъснато се увеличава. Внедрената технология позволява цифровизирането на близо 500 000 книги в рамките на пет годишен период. Включените в проекта университети представляват десет процента от всички висши учебни заведения в страната, като добавянето на нови университети би довело до изграждането на огромна дигитална среда за споделяне на информация сред академичната общност в страната.

Основните цели на проекта са да доведе до по-ефективно управление на неизчерпаемия книжен фонд, да улесни достъпа на студенти и преподаватели до академична литература и да намали значително директните разходи на библиотеките.

Технология за електронна библиотека
Преобразуването на наличния книжен фонд в дигитален се извършва от високоскоростен, автоматизиран скенер за книги. Той използва редица патентовани технологии и гарантира минимална възможност за повреда на книжното тяло. Устройството представлява V-образен скенер с вакуумно прелиства&#x
43D;е и автоматични корекции за качество на изображението, в това число възможности за ретуш и разпознаване на символи (OCR).

Високите технологии, внедрени в устройствaта от серията KABIS, позволяват сканирането на до 3000 страници на час чрез камери с резолюция над 21 мегапиксела, което създава предпоставки за цифровизирането на огромен обем от наличния книжен фонд.

Ефективно управление и улеснен достъп до библиотечния фонд
Новата система изцяло променя конвенционалния път, по който читателите достигат до търсената информация. В проектите се ползват вече наличните в библиотеките системи за електронен каталог и с помощта на новите технологии на Xerox я превръщат в пълноценни дигитални библиотеки, достъпни през уеб портал. Така абонатите на библиотеката получават достъп до книжния фонд, дори през своя персонален компютър, в удобно за тях време.

Библиотеките, в които са интегрирани системи на Xerox за създаване на цифров библиотечен фонд, използват един и същи програмен и апаратен модел. Това дава възможност те да синхронизират и да споделят издания помежду си. Обединявайки своите електронни фондове, библиотеките могат да предложат на своите читатели още по-богат информационен ресурс.

Оптимизиране на разходите
За адекватното функциониране на една библиотека е необходимо да бъде актуализиран ежегодно нейния книжен фонд. Това изисква закупуване на множе
ство различни заглавия, по 3-4 екзепляра от всяко, което представлява сериозна финансова инвестиция. С натрупването на нови и нови издания към вече наличните книги се увеличава трудността по организирането, архивирането, съхраняването и управлението на книгите.

Дигиталната библиотека позволява закупуване на единични екземпляри от всяко заглавие, които да бъдат дигитализирани, както и директното въвеждане на електронни книги. Така оригиналите се предоставят само при необходимост и по-ценните от тях са защитени от амортизация.

Печат при поискване като нов вид услуга в библиотеките
Библиотеките, в качеството си на естествен собственик на хартиен книжен фонд и притежаващи цифрово хранилище от цифрови оригинали или хартиени такива в електронна версия, могат да си позволят печат при поискване. Библиотеките са оборудвани с високоскоростно цветно печатно оборудване на Xerox, отговарящо на изискванията за автоматизирано създаване на книги, брошури, учебни материали и помагала, които могат да бъдат отпечатани при поискване, заявено от читателя или академичното ръководство на университетите, по заглавия и страници. Цифровизирането на университетските библиотеки е принос към модернизирането на висшето образование в страната.

-XXX-

За Xerox:
Корпорация Xerox, оценена на $22.5 милиарда, е водещо в света предприятие за бизнес процеси и управление на документ
и. Технологиите, експертното мнение и услуги дават възможност на бизнеса – от малки компании до големите световни предприятия, да улесни начина си на работа, за да функционира по-ефективно и да се съсредоточи върху това, което прави най-добре. Централата на Xerox, разположена в Норуолк, Кънектикът, САЩ, предлага аутсорсинг на бизнес процеси и аутсорсинг на IT услуги, включително процеси за обработка на данни, решения за здравеопазването, управление на човешки ресурси, съдействие по финансови въпроси и управление на връзки с потребителите от граждански и правителствени организации от целия свят.

Компанията също предоставя технологии за управление на документи от най-ново поколение, услуги, софтуерни решения и оригинални Xerox консумативи за графичната индустрия и печатници от всякакъв размер. Екипът на Xerox от 136 000 души обслужва клиенти в повече от 160 страни. Регионалното представителство на компанията в София осигурява пълния спектър от услуги, свързани с продажбата и техническото обслужване на оборудването на Xerox. Партньорската мрежа на Xerox България включва 66 оторизирани партньори и реселъри. Системата на следпродажбеното обслужване разполага с над 50 сервизни центъра.

Още информация за Ксерокс България: www.xerox.bg и http://www.facebook.com/XeroxBulgaria Информация за Корпорация Xerox: www.xerox.com, http://www.facebook.com/XeroxCorp, http://twitter.com/xeroxcorp, http://www.youtube.com/user/XeroxCorp

За Лирекс БГ:
Лирекс БГ е част от компаниите Лирекс.ком, които през годините утвърждават позициите си &#x43D
;а лидер на пазара, изграждайки едни от най-големите и иновативни проекти за България. Компанията предлага ИТ услуги и решения, съобразени със специфичните цели и нужди на всеки клиент – консултантски и аутсорсинг услуги, разработване на софтуер, цялостно проектиране, изграждане и поддръжка на ИКТ решения и системи. Проектите на компанията са в сферата на сървърна и мрежова архитектура, виртуализация, гласови и видео-конферентни решения, ИТ решения за физическа сигурност, услуги по информационна сигурност, специализирани високотехнологични решения и информационни системи.

За Колбис:
Колбис Международен Трансфер АД, регистрирано 1991г., от 21 години е бизнес партньор на Xerox и системен интегратор на марките: Xerox, Microsoft, Fujitsu, IBM, Kirtas, Neopost, CP Bourg и Epson. Компанията има успешно реализирани проекти в областта на аутсорсинга на ИТ услуги, оптимизацията на печата, инсталация и персонализиране на уеб портали, инсталация на сървърни системи и бази от данни, изграждане на центрове за дигитален печат, организиране на звена и процеси по цифровизация, системи за контрол на достъпа, стандартизация на документи и управление на физически архиви, осъществяване на пълно гаранционно и извънгаранционно сервизно обслужване в цялата страна на ИТ оборудване и софтуер, като е дългогодишен доставчик на техника и услуги за Държавната администрация и множество средни и големи предприятия. Осъществени&#x
442;е съвременни решения, съобразени с нуждите на клиента, определят Колбис като желан партньор от коректни и професионални експерти.

Контакти:
Валентин Митев, Мениджър Маркетинг Комуникации, Ксерокс България и Балкани, тел: 02/460 69 20, valentin.mitev@xerox.com
Мирослав Карталски, New Moment PR, тел: 02/963 12 72, miro@newmoment.bg