Kак новите технологии за печат променят фото-индустрията

От Ксерокс България

София, 28.06.2012 – Фотографският пазар отчита значителен ръст и промени. InfoTrends прогнозира, че с увеличаването на броя на снимащите устройства, споделянето на снимки в социалните медии, поевтиняването на фото продуктите и нарастващия интерес към фотографското изкуство, нови фото приложения създават създават значителни възможности за бизнес и печалба.

След като бариерите за навлизане в пазара на фотографски приложения намаляват, границата между фотография и печат започва да се размива. Например, фотографите в момента гледат на фото-продуктите като на услуга с добавена стойност, докато доставчиците на печатни услуги, въоръжени с дигитални преси за производство на качествени фото-продукти, възприемат този пазар като нов източник на приходи. В резултат на това, има значителни възможности за гъвкав бизнес.

Ключов фактор, който променя индустрията, е масовата употреба на дигиталните камери. Въпреки че цифровите технологии допринасят за значителното развитие на фотографията, те водят и до спад в броя разпечатани снимки. В последните години това доведе до затваряне на много големи индустриални фото лаборатории, което засегна и доставчиците на фотографски системи за печат.

Пред участниците в този сектор се появиха нови възможности. Днес те са свързани с огромните колекции от снимки, който потребителите съхраняват на своите к&#x4
3E;мпютри или споделят чрез облачно базирани специализирани сайтове като Flickr или социални мрежи като Facebook. От тях могат да спечелят компании, които открият начин да използват тези онлайн среди, и да предложат нещо повече на потребители, давайки им качествен търговски продукт.

Находчиви фото лаборатории
Австрийската фото лаборатория Happy Foto, която от малък фото магазин в края на 70-те се разраства до пазарен лидер с екип от 70 души, има ясна визия за промените в индустрията. В своето зараждане, компанията осъзнава, че за да расте и оцелее в променлива среда, трябва да инвестира в нови технологии. В началото на 90-те предусеща бума при дигиталните камери и бързо разширява списъка с услуги. По-късно, през 2005-та, Happy Foto предлага услугата фото албум, с която клиентите подават своите дигитални снимки онлайн и получават готов персонализиран албум. С нарастващото търсене, лабораторията разработва свой собствен пакет от услуги за печат, с които печели нови пазари.

Днес, Happy Foto е пазарен лидер във фото индустрията и производството на фото албуми в Австрия, Чехия и Словакия, с по 2 милиона снимки, фото албуми и други забавни продукти в пикови дни. Въпреки своя успех, Happy Foto продължава да търси нови технологии, които да срещнат нуждите на потребителите. Компанията работи с Xerox за печатни решения и за оптимизиране на потока от задачи. Инсталира печатни преси, които могат да гарантират възпроизвеждането на &#x
435;днакви цветовете, за да бъде крайният продукт с постоянно качество, без значение от увеличения обем печат. Компанията също използва технологии от Creo, които поемат сериозни обеми от информация чрез паралелна обработка. Посвещаването на Happy Foto на технологичните иновации помага на лабораторията да достигне половин милион потребители, които регулярно поръчват фото продукция. За период от 11 години, техните онлайн поръчки са нараснали от по-малко от 1 процент от техния бизнес до 90 процента от общия обем заявки.

Компании извън фото индустрията също предлагат интересни приложения, свързани с все по-разрастващите се онлайн фото колекции на потребителите. Например, друг клиент на Xerox, британския специалист в областта на печата и услугите Irongate, работи с производителя на луксозни шоколадови изделия Thorntons, за да разработи персонализирани шоколадови кутии, които потребителите могат да поръчат онлайн. Клиентът може да добави лична снимка на кутията, да създаде послание, което да бъде отпечатано във вътрешната страна на опаковката и да избере цвета й. Шоколадовите бонбони с персонализирани кутии наброяват 90% от общите продажби на шоколадови изделия в сайта на Thorntons.

Сегментът с персонализирани картички и календари също постига пазарен ръст. Великобританската верига Boots улавя тази тенденция и предлага услуги от този вид като допълнение към традиционните си фото услуги. Въпрек&#x43
8; че конкуренцията в тази сфера е ожесточена, има много бизнес възможности за пробив на пазара, при използване на правилните технологии и умения. Ключово предизвикателство при създаването на онлайн фото мърчандайзинг бизнес е наличието на работни процеси за производство в къс тираж или единични бройки, но много печатници вече разполагат с тях. Нарастващите клиентски бази, развиването на нови пазарни ниши и намаляващите инвестиционни разходи за започване на бизнес с фото приложения, правят този пазар изключително атрактивен.

-XXX-

За Xerox:
Корпорация Xerox, оценена на $22.5 милиарда, е водещо в света предприятие за бизнес процеси и управление на документи. Технологиите, експерното мнение и услуги дават възможност на бизнеса – от малки компании до големите световни предприятия, да улесни начина си на работа, за да функционира по-ефективно и да се съсредоточи върху това, което прави най-добре. Централата на Xerox, разположена в Норуолк, Кънектикът, САЩ, предлага аутсорсинг на бизнес процеси и аутсорсинг на IT услуги, включително процеси за обработка на данни, решения за здравеопазването, управление на човешки ресурси, съдействие по финансови въпроси и управление на връзки с потребителите от граждански и правителствени организации от целия свят.
Компанията също предоставя технологии за управление на документи от най-ново поколение, услуги, софтуерни решения и ориги&#x43D
;ални Xerox консумативи за графичната индустрия и печатници от всякакъв размер. Екипът на Xerox от 136 000 души обслужва клиенти в повече от 160 страни.
Регионалното представителство на компанията в София осигурява пълния спектър от услуги, свързани с продажбата и техническото обслужване на оборудването на Xerox. Партньорската мрежа на Xerox България включва 66 оторизирани партньори и реселъри. Системата на следпродажбеното обслужване разполага с над 50 сервизни центъра.

Още информация за Ксерокс България: www.xerox.bg и
http://www.facebook.com/XeroxBulgaria

Информация за Корпорация Xerox: www.xerox.com, http://www.facebook.com/XeroxCorp,
http://twitter.com/xeroxcorp, http://www.youtube.com/user/XeroxCorp

Контакти:
Валентин Митев, Мениджър Маркетинг Комуникации, Ксерокс България и Балкани, тел: 02/460 69 20, valentin.mitev@xerox.com
Мирослав Карталски, New Moment PR, тел: 02/963 12 72, miro@newmoment.bg