Посланието на цветовете. Как да създадете въздействащи цветни документи.

от Ксерокс България

София, 03 май 2012 – Във времена на икономически застой, компании от всякакъв мащаб са съсредоточени върху две неща: продажби и продуктивност. В ерата на информационно пренасищане потребителят има тежката задача да отсее важната за него информация и да избере най-полезното съдържание между приблизително 3000 маркетингови съобщения, на които е изложен всеки ден.

Служителите също са изправени пред подобно предизвикателство, тъй като много от тях се стараят да се фокусират върху избора на най-добрия носител на рекламното послание – между непрекъснато опресняващата се информация в социалните медии, 24-часовия поток от новини и телефони, които са джобна станция за развлечения. За бизнеса, отговорът на това предизвикателство може би се крие в цвета.

В проучване за въздействието на цветовете, проведено от Корпорация Xerox, 69 процента от хората споделят, че новите идеи достигат по-лесно до тях, когато са представени в цвят. За 76 процента от запитаните информацията е по-лесна за откриване при наличието на цветове.

Добрите резултати не идват единствено с продуктивността. Цветовете могат също да подпомогнат компаниите в открояването от конкуренцията и повишаване на продажбите.

За Bing, изборът на правилен цвят носи милиони долари приходи – по-точно 80 милиона долара. Изследователският екип на Microsoft установява, че синият цвят привлича най-много вниман
ието на хората. Компанията тества въздействието на няколко нюанса на синьото върху различни групи хора и стига до извода, че доскорошното бледо синьо на Bing не осигурява така важното доверие в търсачката. В резултат на това, Bing взимат решение да сменят нюанса с нов, който се доближава до синьото, което използват Google. След обработване на информация от обратната връзка с потребителите, е изчислено че синьото на Bing би могло да генерира рекламни приходи, възлизащи на 80 – 90 милиона долара.

Цветът като отличителна черта при продажбата на продукти
Позовавайки се на Джил Мортон, експерт в областта на психологията на цветовете, когато цветовете биват използвани правилно, това помага на бизнеса да привлече внимание към своите маркетингови материали и бизнес документи. Използвайки цветовата символика на Мортън, можете да създавате документи за вашия бизнес, които носят подходящия емоционален заряд и ще ви помогнат да увеличите положителните реакции на своята аудитория.

  1. Разбиране на основното правило при всички цветове – тъмните изразяват професионализъм и надеждност; ярките тонове са младежки и енергизиращи; светлите са успокояващи и деликатни, приглушените – изтънчени и хладнокръвни.
  2. Цветовете въздействат по различен начин на всяко поколение – като лилавия цвят, например. По-зрелите хора гледат на лилавото като мистериозен и магически цвят, просто защото е о
    ттенък, който рядко се среща в природата. По-младите автоматично свързват цвета с лилавия динозавър Барни.

  3. Ярките цветове като жълтото отразяват повече светлина и са идеални за привличане на вниманието при промоция с листовки или документи със спешни задължения. Комбинацията от цветове, която привлича най-голямо внимание е жълтото и черно. Синьо и сиво са маркиращи цветове и са подходящи за употреба на документи, които дават сведения за годишна благотворителна кампания или писма на признателност към клиенти.
  4. За да постигнете добър резултат, за дизайна на повечето документи са ви необходими не повече от два-три цвята – в най-добрия вариант, използвайте три. Повече от 4 цвята предизвикват визуален безпорядък у читателя, което води до объркване и разфокусиране.
  5. За да бъде четлив, контрастът между фонът и текстовата част в документа трябва да бъде силен. Жълт текст на бял фон е пример за липса на контраст, тъй като и двата цвята са много светли и комбинирането им би напрегнало зрението на читателя. Тъмно-виолетов текст на светъл фон е подходящ пример за добър контраст, който ще осигури безпроблемно четене.

Бизнесът би могъл да привлече читателите и да направи добро първо впечатление с послания, които се открояват на фона на маркетинговия шум, като създаде цветова хармония в своя дизайн на документи. Материали с интелигентно, стратегическо приложение на цв&#
x435;товете гарантират, че комуникацията е създадена максимално добре и ще се отрази благоприятно на продуктивността и продажбите на търговските компаниите.

-XXX-

За Xerox:
Корпорация Xerox, оценена на $22.5 милиарда, е водещо в света предприятие за бизнес процеси и управление на документи. Технологиите, експерното мнение и услуги дават възможност на бизнеса – от малки компании до големите световни предприятия, да улесни начина си на работа, за да функционира по-ефективно и да се съсредоточи върху това, което прави най-добре. Централата на Xerox, разположена в Норуолк, Кънектикът, САЩ, предлага аутсорсинг на бизнес процеси и аутсорсинг на IT услуги, включително процеси за обработка на данни, решения за здравеопазването, управление на човешки ресурси, съдействие по финансови въпроси и управление на връзки с потребителите от граждански и правителствени организации от целия свят.
Компанията също предоставя технологии за управление на документи от най-ново поколение, услуги, софтуерни решения и оригинални Xerox консумативи за графичната индустрия и печатници от всякакъв размер. Екипът на Xerox от 136 000 души обслужва клиенти в повече от 160 страни.
Регионалното представителство на компанията в София осигурява пълния спектър от услуги, свързани с продажбата и техническото обслужване на оборудването на Xerox. Партньорската мрежа на Xerox България включва 66 оторизирани партньори и реселъри. Систе&
#x43C;ата на следпродажбеното обслужване разполага с над 50 сервизни центъра.

Допълнителна информация за Ксерокс България ще намерите на: www.xerox.bg и http://www.facebook.com/XeroxBulgaria Информация за Корпорация Xerox:
www.xerox.com
http://www.facebook.com/XeroxCorp
http://twitter.com/xeroxcorp

Контакти:
Валентин Митев, Мениджър Маркетинг Комуникации, Ксерокс България и Балкани, тел: 02/460 69 20, valentin.mitev@xerox.com
Мирослав Карталски, New Moment PR, тел: 02/963 12 72, miro@newmoment.bg