Мислене извън опаковката

от Мирослава Цветанова, Xerox България

Как да се възползваме от дигиталните технологии, за да оптимизираме и да превърнем в природосъобразен процеса на опаковане.

Печатът на опаковки се превръща в индустрия със значителен ръст, поради важното въздействие на опаковката върху позиционирането на продукта и неговата продажба. В света на маркетинга, опаковката се възприема като последна възможност за повлияване върху решението за покупка на потребителите. Това въздействие води до нов подход в изработването на опаковки и превръща опаковката в изключително силен маркетингов инструмент, особено в настоящия икономически климат, за създаване на допълнителни възможности за продажба.

Съвременният подход към опаковането помага за намаляване на отпадъците и опазването на околната среда. Проучванията сочат, че повече от 20 процента от всички опаковки по един или друг начин са нерентабилни или се изхвърлят, заради високия обем минимално количество за изработка . Според изследване на Pira International относно развитието на методите за природосъобразно опаковане, 79 процента от анкетираните сочат, че опазването на околната среда и разработването на нови материали са съществени за ръста на техния бизнес.

Потреблението на опаковки е по-високо от когато и да било, като тенденциите в тази индустрия се променят, за да отговорят на настоящите нужди и очакванията на
бизнеса. Днес производителите трябва да отправят чрез опаковката въздействащо послание към крайните потребители и в същото време да намалят тоновете отпадъци от ненужни опаковки, които всеки ден се изхвърлят на сметището.

Дигиталният печат, който позволява производство на материали с променлива информация и при поискване, навлиза и в опаковъчната индустрия. Производствени модели като “Just in Time” затвърждават идеята, че поддържането на склад на опаковъчни материали вече е безсмислено и нерентабилно. Освен съхранението, което обичайно възлиза на 10 процента от стойността на опаковката, има разходи за доставка и фира при промяна на продукта или неговите спецификации.

С напредване на технологиите, подготовката на задачите за печат, която някога отнемаше няколко дни, вече може да бъде осъществена в същия ден.

Примерът на Microsoft
Осъзнавайки, че пакетирането при поискване може да доведе до намаляване на разходите и да помогне за опазване на околната среда, в началото на 2009 година Microsoft поръчва на базираната в Дъблин Mediaware Digital, да произведе сгъваеми картони, които да бъдат използвани за предстоящото представяне на пазара на Windows 7 и редица други продукти на компанията. Mediaware предлага уникален процес на опаковане при поискване. В поредица от къси тиражи, Mediaware отпечатва гланцови, пълноцветни сгъваеми картони, които да опаковат новия софтуер на Microsoft. Опаковките били необходими на дес
етки езици и в различни обеми за ежедневна дистрибуция из цяла Европа, Средния изток и Африка.

Mediaware разработват своето решение за автоматично пакетиране съвместно с Xerox. Заедно работят по въпроса за напасване с работните потоци и логистиката на Microsoft, за да изпълнят необходимото, в момента на поръчване и в точното количество. Съвместно разработената от Mediaware и Xerox система изпълнява поръчки чрез няколко автоматизирани интерфейса, поддържа многоезично печатане, бърз преход от един език към друг и изработка на малки партиди с променлива спрямо потребителите информация. На практика, това означава, че кутията може да бъде завършена – от първоначалната поръчка до готовата за използване опаковка, за по-малко от 45 секунди.

В допълнение към икономическите ползи, опаковането при поискване, от типа на това, използвано от Microsoft, щади и околната среда. Когато природосъобразна практика за опаковане стане част от веригата за доставки, тя е печеливша за всички участващи страни.

Крачка напред
Според InfoTrends, брутните приходи от изработването на цветни опаковки и етикети при поискване ще се продължи да се увеличава, достигайки близо $4 милиарда в цял свят до 2014 година . И все пак, защо навлизането на дигиталния печат в опаковъчната индустрия не е по-бързо? Новите техники за производство на опаковки имат своите предизвикателства: да се извлече възможно най-доброто от опаковката като маркетин&#x4
33;ов инструмент и оптимизирането на тиражите изискват значителни промени в мисленето. Производителите ще трябва да преосмислят функционалността на тяхната верига за доставки, а самата индустрия ще трябва да възприеме опаковката като цялостен маркетингов процес, а не просто като кутия. Това изисква буквално „мислене извън опаковката”.

-XXX-

За Xerox:
Корпорация Xerox, оценена на $22.5 милиарда, е водещо в света предприятие за бизнес процеси и управление на документи. Технологиите, експерното мнение и услуги дават възможност на бизнеса – от малки компании до големите световни предприятия, да улесни начина си на работа, за да функционира по-ефективно и да се съсредоточи върху това, което прави най-добре. Централата на Xerox, разположена в Норуолк, Кънектикът, САЩ, предлага аутсорсинг на бизнес процеси и аутсорсинг на IT услуги, включително процеси за обработка на данни, решения за здравна грижа, управление на човешки ресурси, съдействие по финансови въпроси и управление на връзки с потребителите за граждански и правителствени организации от целия свят.
Компанията също предоставя разширена технология за управление на документи от най-ново поколение, услуги, софтуерни решения и оригинални Xerox консумативи за графичната индустрия и печатници от всякакъв размер. Екипът на Xerox от 136 000 души обслужва клиенти в повече от 160 страни.
Регионалното представителство на компанията в София &
#x43E;сигурява пълния спектър от услуги, свързани с продажбата и техническото обслужване на оборудването на Xerox. Партньорската мрежа на Xerox България включва 66 оторизирани партньори и реселъри. Системата на следпродажбеното обслужване разполага с над 50 сервизни центъра.

Допълнителна информация за Ксерокс България ще намерите на: www.xerox.bg и http://www.facebook.com/XeroxBulgaria Информация за Корпорация Xerox:
www.xerox.com http://www.facebook.com/XeroxCorp http://twitter.com/xeroxcorp

Контакти:
Валентин Митев, Мениджър Маркетинг Комуникации, Ксерокс България и Балкани, тел: 02/460 69 20, valentin.mitev@xerox.com
Мирослав Карталски, New Moment PR, тел: 02/963 12 72, miro@newmoment.bg